Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/censent/public_html/details.php on line 115
Music in the Air, Moritz R.E.
Music in the Air, Moritz R.E.
Release datum:
21-08-2012
Label:
Arthaus Musik
Omschrijving:
Documentaire
Art.nr.:
101640
Discs:
1
Inhoud:
MUSIC IN THE AIR
De Historie van Klassieke Muziek op TV
Een film van Reiner E. Moritz

Met o.a. Glenn Gould, Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Anna Netrebko, Igor Stravinsky, Arturo Toscanini, Pierre Boulez, Sergiu Celibidache, Francis Poulenc, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Jose Carreras, Jonas Kaufmann, Franz Welser-Most en de eerste televisiebeelden ooit van een programma van de BBC uit 1936.

Muziek verscheen in verschillende gedaantes op televisie in de afgelopen 50 jaar. Het was al onderdeel van het programma aanbod vanaf het begin en is dat nog steeds, geavanceerder dan ooit. Veelal live opnames met een bereik van miljoenen - in ieder geval meer mensen dan degenen die in operahuizen, concertzalen of op andere locaties luisteren. Televisie heeft een grote rol in het populariseren van muziek en bij het vastleggen van kostbare momenten van muziek maken.

Wanneer muziekliefhebbers genieten van een live uitzending van La Scala in Milaan, een "Last Night of the Proms of een "New Year's Concert" uit Wenen of een ander Gala, profiteren zij van de enorme technische ontwikkelingen van de laatste vijftig jaar en van de technici die net zo virtuoos in de behandeling van de audiovisuele opname apparatuur zijn als de kunstenaars die ze vereeuwigen voor je. Door de technologische vooruitgang wordt de inhoud steeds populairder mede door het belang van de kijkcijfers. In ieder geval heeft televisie een belangrijke rol gespeeld in het populariseren van klassieke muziek sinds de start. En bedenk wat de waarde is van al die archieven, tenzij ze zijn vernietigd door bezuinigende managers. Is het niet prachtig dat wij de allereerste beelden van een normale televisie uitzending kunnen bekijken uit 1936, een uitvoering van Toscanini, een Leonard Bernstein met zijn kennis en charisma of een Stravinsky met de uitvoering van zijn eigen "Firebird"? En dat we gewend zijn geraakt aan expressieve close-ups, achter de schermen materiaal en de camera's die worden gebruikt als een 'vlieg op de muur "? Zelfs als enscenering voor de camera min of meer uit de mode is, genieten we van elk stukje live-muziek op de TV die langzaam overgaat in een thuisbioscoop. En voor ons mensen uit de praktijk, blijft televisie een beetje een avontuur. "Reiner E. Moritz

Geluids Formaat: PCM Stereo - Beeld Formaat: 16:9
Speelduur: 85 min

Barcode:
0807280164091