Giordano:La Cena Delle Beffe
Giordano:La Cena Delle Beffe
Release datum:
24-05-2016
Label:
Bongiovanni
Omschrijving:
Opera
Art.nr.:
GB2069
Discs:
1
Inhoud:
LA CENA DELLE BEFFE
UMBERTO GIORDANO
Drama in vier bedrijven van Sem Benelli
MARCO CHINGARI
FABIO ARMILIATO
RITA LANTIERI
GIOVANNA MANCI
MARIA AUGUSTA MICELI
GIGLIOLA CAPUTI
PATRIZIA GENTILE
ALBERTO CARUSI
FRANCESCO PICCOLI
ENRICO MARINI
CARLO MICALUCCI
GABRIELE DE JULIS
GUIDO MAZZINI
PIERO MANGHESI

Orchestra Sinfonica di Piacenza
Dirigent: GIAN PAOLO SANZOGNO
Live opname in het Teatro Giordano, Foggia, december 1988

Het "dramatische gedicht" La Cena delle Beffe van Sem Benelli was perfect geschikt voor de evolutionaire behoeftes van Giordano en reflecteert de crisis tussen een verwarde zoektocht naar iets nieuws en de voorliefde voor de oude vorm van een muzikaal drama.
Deze opera is bedoeld voor grote zangers / acteurs, die in staat zijn om een krachtige stem te combineren met de theatrale kracht van podium aanwezigheid. Vooral bij de twee rivalen: Giannetto, een tenor met Mascagni-stijl vocaliteit die stipt de sleutelwoorden van zijn plannen voor wraak ondersteund door overkoepelende hoge noten, en Neri, een onstuimige, mannelijke post-Verdi bariton.
De zangpartijen van La Cena delle Beffe nijgen naar een pompeuze realistische stijl declamatie, maar hun traditionele afspraken niet verzaken aangaande romances. De partijen zijn vakkundig verdeeld over de vier acts. Ten eerste de monolog van Giannetto; zijn lange liefdes duet met Ginevra in de tweede; het ensemble deel dat in het derde deel waar Neri wordt geconfronteerd met het door zijn arrogantie beledigde volk en het volgende duet met Lisabetta, het enige moment van sentimentele ontspanning in een score gedomineerd door passie en ondoordachte handelingen. Dan het laatste deel, vol actie, met de tragische epiloog van het bedrog met detective achtige verhaal techniek waarop Giordano was zo dol op was.
Maar meer dan de onstuimige vocaliteit van de personages, is het de orkestrale arrangement dat vandaag de nieuwsgierigheid opwekt. Niet zozeer voor de archaïsche, gemeenschappelijke verbuigingen, maar de mobiliteit van het ritme, wat resulteert in een niet aflatende snelheid van de actie die het Benelli theater gevoel van leegte en zinloze wreedheid scherp onderstrepen.

Barcode:
8007068206926