Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/censent/public_html/details.php on line 115
Koller & Friends LP
Koller & Friends LP
Release datum:
04-12-2014
Label:
Arthaus Musik
Omschrijving:
Jazz LP
Art.nr.:
101751
Discs:
1
Inhoud:
HANS KOLLER & FRIENDS

LP
Live Opname vanuit Pirmasens, 1959 & Stuttgart, 1960

Hans Koller (ts), Martial Solal (p), Michel de Villers (bs), Roger Guérin (tp, fl), Fred Dutton (b), Hartwig Bartz (dr), Percy Heath (b), Connie Kay (dr)
Hans Koller Brass Ensemble [Georg Ernszt, Klaus Mitschele, Siegfried Achhammer (tp), Kurt Sauter (tp, mellophone), Rolf Schneebiegl (tp, fh), Hans Hammerschmid (p), Fred Dutton (b), Sperie Karas (dr)]


Benny’s Blues
Oscar
Dawborn’s Mood
Mister B Blues
Margaret Rose
All The Things You Are


Op een moment dat de jazz in Duitsland nog steeds iets van een beschermde status had, verscheen Hans Koller op het toneel met de elektrische energie van een onweersbui. Sinds zijn jeugd wilde hij niets meer dan een saxofoon bezitten en bespelen en toen zijn ouders uiteindelijk capituleerde, was dit het begin van het leven als muzikant. Dat was in 1930 in Wenen. Toen kwam de Tweede Wereldoorlog - en daarmee de GI's . Nauwelijks een nacht ging voorbij zonder dat Koller speelde in Amerikaanse clubs. In 1950 verhuisde hij naar München, maar de Duitse muzikanten ontbrak ervaring in de swing en het bop genre. Dan opeens: radio-uitzendingen, de eerste opnames, een kwartet met Jutta Hipp en de vijf sterren van Downbeat in 1953 met Albert Mangelsdorff 's kwintet en uiteindelijk een tour met Dizzy Gillespie , gevolgd door een langdurige samenwerking met Oscar Pettiford. Het is afgezaagd om elke tenor met een bovengemiddelde energie en dynamiek met Trane te vergelijken. Maar hij beheerste de stijl, tempo, frasering, plechtstatigheid (zo niet de felheid) van de grote, zwarte muzikant uit Hamlet, North Carolina zonder ooit een kopie te worden. Het was "Sound Koller" zoals Albert Mangelsdorff graag naar hem verwees.

Als afsluiting van het magische jaar van de jazz 1959, speelde Sound Koller samen met de even gepassioneerde Martial Solal, onlangs aangekomen vanuit Parijs met Roger Guerin ( tp ) en Michel de Villers ( bs ) . Er ontstond een gedenkwaardige SWF Jazz Session, vol van spanning en opwinding dat alleen een live optreden kan genereren. Deze jonge mannen tonen hun individuele vaardigheden met een zelfverzekerde knipoog naar collega's in het buitenland, waar in datzelfde jaar Miles met Trane, Brubeck met Desmond en Coleman met zijn kwartet inzicht gaven in de " Shape of Jazz to Come ". En Koller werkte inmiddels samen met een heel andere groep muzikanten, de vestigde zijn naam als zowel componist en arrangeur met zijn " brass ensemble " in Treffpunkt Jazz Stuttgart.


Speelduur: 39:15min
Barcode:
807280175196