Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/censent/public_html/details.php on line 115
The Reichsorchester
The Reichsorchester
Release datum:
27-03-2008
Label:
Arthaus Musik
Omschrijving:
Documentaire
Art.nr.:
101453
Discs:
1
Inhoud:
THE REICHSORCHESTER
Een film van Enrique Sánchez Lansch

De Berliner Philharmoniker en het Derde Rijk

In 2007 vierde de Berliner Philharmoniker haar 125e verjaardag. Het orkest koos ervoor dit jubileumjaar te markeren door een onbekend hoofdstuk uit haar geschiedenis te benadrukken – de jaren tussen 1933 en 1945. Gefinancierd door het Duitse Rijk en rechtstreeks vallend onder het Rijksministerie voor Populair Vermaak en Propaganda, was de Berliner Philharmoniker niet zomaar het toonaangevende orkest van Duitsland; het werd ook een ambassadeur voor het Nationaal Socialistische regime, vooral op buitenlandse tournees.
In deze nieuwe documentaire van Enrique Sánchez Lansch (Rhythm Is It!) licht de nadruk op het orkest zelf – de musici, de mensen, hun levens. Hoewel de orkestleden aanzienlijk minder in de gaten werden gehouden dan hoofddirigent Wilhelm Furtwängler, bevonden zij zich, net als hij, dicht bij de machten die gunsten verleenden en daarmee mensen aanmoedigden zich aan hun individuele verantwoordelijkheden te onttrekken. De unieke microkosmos van de Berliner Philharmoniker blijkt een fascinerend onderwerp om te onderzoeken. Ervaringen uit de eerste hand over het leven in en rond het orkest, verteld door diegenen die er bij waren en vandaag de dag nog leven, als wel een schat aan niet eerder beoordeelt archiefmateriaal, verschaffen een uiterst authentiek inzicht in de periode onder de swastika. De film brengt dit hoofdstuk uit de Duitse geschiedenis en haar hoofdstad tot leven op een manier die zowel fascinerend als gevoelig is.

SPECIAL FEATURES:
Wilhelm Furtwängler dirigeert het Vorspiel uit Richard Wagner’s ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ in 1942 op het AEG Arbeidersconcert

Barcode:
0807280145397