Arthaus Release 9 Juni
Arthaus Release 9 Juni
maandag 9 juni 2008
LIVE BOLOGNA 2007
GIUSEPPE VERDI: SIMON BOCCANEGRA
Een grootte opera in een boeiende uitvoering
 
Orkest en koor van het TEATRO COMUNALE DI BOLOGNA
Dirigent:Michele Mariotti
CHORUS MASTER: Paolo Vero
Simon Boccanegra
– ROBERTO FRONTALI  -  Amelia Grimaldi
– CARMEN GIANNATTASIO  -  Jacopo Fiesco
– GIACOMO PRESTIA  -  Paolo Albiani
– MARCO VRATOGNA  -  Pietro
– ALBERTO ROTA  -  Capitano dei balestrieri
– ENEA SCALA  -  Ancella di Amelia
– LUCIA MICHELAZZO
Marmeren schuifmuren, een prachtige mozaïek vloer met een bladloze boom in het midden van het podium, elegante kostuums, een erg jonge cast en een buitengewone uitvoering door Roberto Frontali als Simon Boccanegra. Deze productie heeft alle ingrediënten om vast in de herinnering te blijven. Deze Italiaanse bariton is een regelmatige gast bij werelds belangrijkste Opera huizen, zoals Metropolitan Opera, La Scala Milan, the Royal Opera House Covent Garden, Zurich Opera House, Staatsoper Berlin en de Dresden’s Semperoper. Michele Mariotti, geboren in 1979 en nu al hoofd dirigent in Bologna, dirigeert zijn orkest met bravoure.
Simon Boccanegra is niet Verdi’s meest bekende opera. De componist heeft diverse malen het werk gecorrigeerd/aangepast. De première van de originele opera was in 1857. Deze herziene opera werd pas in 1881 voor het eerst uitgevoerd. Al hoewel het nooit beschouwd wordt als een van Verdi’s publiektrekkers, is het toch een van zijn mooiste creaties. Verdi’s muziek draagt dit menselijke drama met zijn verrassende wendingen. Deze boeiende uitvoering is nu beschikbaar op DVD.
 • Sound Format: PCM StereoDD 5.1     -           Picture Format: 16:9
 • Menu Languages: GB, D, F, SP, IT    -           Subtitle Languages: GB, D, F, SP, IT
 • Sung in Italian                                  -           Running Time: 140 min
 • Barcode: 807280130799                    -           Catalogue No: 101 307


HERBERT VON KARAJAN

MAESTRO FOR THE SCREEN

Een FILM van GEORG WÜBBOLT (2008)
 
De film behandelt een specifiek facet van Herbert von Karajan’s artistieke werk. Hij was de eerste dirigent die opnames van zijn muzikale uitvoeringen wilde vastleggen ter bescherming van het culturele erfgoed. Als film en TV regisseur was hij eveneens een estheet, een perfectionist en een ware pionier. Hij heeft eens gezegd:”Ik zou in een later tijdperk geboren moeten zijn”. Televisie engineering stond in de kinderschoenen toen Karajan begon. Maar zijn visie op hoe een orkest en zijn solisten te filmen – en natuurlijk de manier waarop de dirigent wordt weergeven – heeft vandaag de dag nog invloed op iedereen die concerten of opera’s registreert. Geen wonder dat Karajan’s hoge pretenties veel vroeg van zijn camera ploeg. Met af toe hoog oplopende spanningen. Herbert von Karajan’s co-operators,
zo als zijn camera man Ernst Wild, editor Gela Marina Runne, regisseur Hugo Niebeling en diverse TV and platen producers zoals Horant Hohlfeld, Günther Breest en Norio Ohga praten over hun ervaringen met de Maestro.
 
 • Sound Format: PCM Stereo                -           Picture Format: 16:9
 • Language: D                                      -           Menu Languages: GB, D, F, SP, JP
 • Subtitle Languages: GB, D, F, SP, JP -          Running Time: 52 min
 • Barcode: 807280145991                     -           Catalogue No: 101459
 

 
 
CARLOS KLEIBER
Flamboyante ster, raadselachtig talent
Overtures
CARL MARIA VON WEBER: Der Freischütz
JOHANN STRAUSS: Die Fledermaus
 
Carlos Kleiber, geniaal dirigent? Hij wordt omschreven als intelligent, wel belezen, sensitief, charmant, ontwapenend, soms cynisch en snel geïrriteerd. Vaak beschouwt als excentriek. Zijn weigeringen en het afwijzen van publiciteit, zijn toch wel korte carrière werden niet zozeer beschouwd als uitingen van artistieke sensitiviteit, maar als het twijfelachtige gedrag van een getalenteerde maar toch flamboyante persoonlijkheid.
Carlos Kleiber was hij al een veelgevraagde dirigent op het moment dat hij deze opnames maakte van de repetities en het concert  van de overtures van Die Fledermaus en Der Freischütz voor de  SDR in het voorjaar van 1970 samen met het Südfunk Symphony Orchestra in Stuttgart’s Villa Berg.
 
Deze DVD biedt een zeldzame blik op Kleiber’s vaak zeer originele pogingen te communiceren met zijn orkestleden. Kleiber was camera schuw. In het midden van de jaren 70, toen hij als sterdirigent beschouwd werd, waren reeds de eerste tekenen zichtbaar van een geleidelijk terugtrekken.
 • Sound Format: PCM Mono       -           Dolby Digital Mono
 • Picture Format: 4:3                 -           DVD Format: DVD 9, PAL
 • Menu Language: GB               -           Subtitle Languages: GB, F, SP, IT
 • Audio Language: D                 -           Running Time: 102 min
 • Barcode: 807280106299         -           Catalogue No: 101 062
 
 
 
 
Lees meer over Verdi:Simon Boccanegra, Bologna 2007